Generel vejledning til store skulpturer  Email

 

Opbygning af skulpturer lavet med Gazelle Formmørtel EAC III v.


Grundformen:

 

Begynd med at lave grundformen.
 1. Store skulpturer der skal kunne tåle en del belastning (f.eks. børn der klatrer).
  1. Hvis skulpturen skal være hul, bygges skelettet ved at svejse en grundform sammen af 8 mm kamstålstænger. Stålkonstruktionen beklædes med hønsenet eller strækmetal, for at give Gazelle Formmørtel EAC IIIv noget at sidde fast på. Hvis man skal kunne gå ind i skulpturen skal man huske at efterlade et hul, hvor stålkonstruktionen ikke beklædes med hønsenet.
  2. Hvis skulpturen skal være solid kan grundformen bygges op af styropor (flamingo) klodser. Stykkerne skæres til i den ønskede facon og klistres sammen med en klat Formmørtel eller holdes sammen med kramper lavet af ståltråd. Det er en god ide først at skære alle stykkerne ud og lægge dem oven på hinanden for at vurdere effekten, inden du sætter dem sammen.
 2. Til mindre skulpturer kan man nøjes med at lave en konstruktion af kraftig ståltråd som beklædes med fint hønsenet. Man kan naturligvis også benytte styropor klodser som underlag.
  Grundformen svummes eventuelt (males over) med en tynd blanding af Gazelle Formmørtel EAC IIIv. Opskriften står på posen. Man svummer for at binde evt. støv og snavs og sørge for en bedre vedhæftning af det endelige lag Gazelle Formmørtel EAC IIIv. Det er ikke nødvendigt at svumme ståltrådskonstruktioner.


  Modellering:

  Dæk hele grundformen med det første lag Gazelle Formmørtel EAC IIIv, inden du begynder på det andet lag, hvor du former de forskellige detaljer stykke for stykke. Du kan evt lade det første lag tørre et døgn, inden du lægger det næste lag på.
   Modellér skulpturen frem som hvis du arbejdede i ler. Gazelle Formmørtel EAC IIIv kan lægges på i op til 10 cm tykkelse, hvis man har brug for at modellere udvækster hist og her.

   Det er vigtigt at du ikke lægger mørtel på et større stykke, end at du kan nå at forme det fra start til slut inden mørtelen tørrer. Du kan maksimalt arbejde med Gazelle Formmørtel EAC IIIv i 8 timer, og det er under forudsætning af, at du holder overfladen let fugtig (ikke våd) hele tiden. Sprøjt lidt vand på den med en våd pensel og dæk den med plastik mens du holder pause. Når mørtelen først er hærdet, kan der ikke arbejdes mere med den. Man kan dog altid lægge et nyt tyndt lag mørtel oven på det gamle eller skære stykker af mørtelen med en vinkelsliber, hvis den hærder for en. Men det nemmeste er naturligvis, at forme den inden den tørrer. Til sidst kan man give skulpturen et lag Gazelle Fin Formmørtel, for at gøre overfladen glattere at se på, og for at forme finere detaljer.
   1. Hvis man skal kunne klatre på skulpturen skal den endelige tykkelse være ca. 2 cm.
   2. Hvis den derimod blot skal fungere som dekoration kan man nøjes med et lag på 1 cm. (på en stålkonstruktion skal man sikre sig at der er min. 7mm Gazelle Formmørtel EAC IIIv på begge sider af stålstængerne).
   3. Mindre skulpturer (max. 50cm brede) der er bygget over styropor, og derfor er helt solide, kan også nøjes med et lag på 1 cm Gazelle Formmørtel EAC IIIv, selv om de bruges af klatrende/siddende børn.
   Når du er tilfreds med det grundlæggende udseende, kan du give overfladen en tekstur.
   1. Glat skulpturen med en murske der er dyppet i vand.
   2. Pres/rids tekstur i overfladen med f.eks. en pind, en gaffel, en svamp.
   3. Beklæd overfladen med mosaikker, sten, strandskaller etc. Læg evt. lidt Gazelle Formmørtel på det materiale du vil klistre på skulpturen. Der skal blot være nok materiale på, så genstanden bliver klæbrig. Vrid genstanden på plads, og tjek at den sidder rigtigt fast.
   4. Det er muligt at indfarve mørtelen med Oxid farvepigmenter (ugiftige jordfarver). Farvepigmentet kan købes hos Gazelle eller evt. i en farvehandel. Følg opskriften på pakken.
   Når hele skulpturen er formet og struktureret som du ønsker det, skal den hærde i et døgn inden du laver en eventuel efterbehandling.


   Efterbehandling:

   1. Fibre der stritter ud kan smeltes af med en varmepistol.
   2. Man kan også dække fibrene ved at giver skulpturen et lag (3mm) Gazelle Ædelpuds uden fibre.
   3. Hvis du ønsker en helt glat overflade, kan skulpturen slibes med sandpapir eller en rundelsliber med slibeskiver til sten. Start med korn 40 og afslut med korn 120.
   4. Overfladen kan også males med en maling beregnet til brug på cement. Man kan selv blande malingen ved at blande betonlim med vand i forholdet 1:2. og tilsætte Oxid farvepigmenter.
   5. Et ”vådt” udseende kan laves ved at ”mætte” skulpturen med betonforsegler, voks, stenolie etc.
   6. Man kan ligge et lag fortyndet Epoxi på, for at gøre det nemmere at rense overfladen fri for alger/mos.
     

    Danteam Gazelle Fiberbeton ApS  -  Frøbjergvej 52, 5560 Aarup  -  Tlf: 66 15 94 45  -  E-mail: info@gazelle-fiberbeton.dk