Klatrefigur

Se her hvordan du bygger en figur op i Formmørtel over en kerne af flamingo.

 

Materialer og redskaber:

Gazelle Formmørtel EAC III v  - Du skal bruge et lag på 1-2cm til en klatrefigur. Lagtykkelsen afhænger af hvad den skal holde til. Til små private skulpturer er 1cm nok. Store figurer på offentlige pladser skal have et lag på 2cm. Dvs. at du skal beregne 15-30kg per kvadratmeter. 

Gazelle Fin Formmørtel - Du skal beregne et lag på 1-3mm Fin Formmørtel afhængigt af hvilket slid du regner med at den bliver udsat for. Den fine Formmørtel indgår i ovenstående materialebergning. Dvs, hvis figuren skal være 2cm tyk, kan de 1,7cm være Formmørtel EAC III v og de sidste 3mm være Fin Formmørtel.

Styropor - flamingo. Du kan købe tykke blokke på op mod 30cm i de fleste byggemarkeder. Pladerne er beregnet til gulvisolering.

Kraftig ståltråd - til at lave kramper af - du bøjer et stykke metal i U-form og bruger det til at samle styroporen med.

Grensav eller styropor/isoleringskniv.

Sandpapir - groft.

Spande - til vand og til at blande i. Brug spande på 20l hvis du blander 10kg materiale af gangen, og en 40l spand hvis du blander en hel sæk op på en gang.

Pensel - til at glatte overfladen med.

Spartel og spandeske

Evt. dejskraber - en dejskaber er god til at glatte overfladen med på steder som er svære at komme til med en spartel.

Gummihandsker

 

Trin for trin vejledning:

1. Sæt styroporklodser oven på hinanden til du når den ønskede højde, og tegn så en grov skitse på klodserne af den figur du vil lave.

2. Sav figuren råt til med en lille grensav.

3. Skær så meget som muligt af den overflødige styropor væk med grensaven.

4. Brug groft sandpapir til at raspe figuren til, så den stort set er som den færdige skulptur skal være. Husk at der skal være plads til et lag på 1-2cm mørtel oven på styroporen, så styropor figuren skal være lidt tyndere end den færdige skulptur.

  

Bland Formmørtelen som det står beskrevet på posen. Konsistensen skal være så fast, at du kan forme en kugle af massen. Kuglen skal du kunne kaste fra hånd til hånd uden at den smatter ud eller sidder fast. Samtidig skal den være så smidig at du kan forme den til en høj top uden at den falder sammen, og sidst men ikke mindst skal den være så fugtig at den klæber fast når du presser den mod noget.

5. Læg først et groft lag Formmørtel EAC III v på hele figuren med en spartel. Hold evt. styropor delene sammen med kramper af kraftigt ståltråd. Sørg for at mørtelen ligger på figuren i et ensartet tykt lag, så der ikke er noget der stritter ud hvor det ikke skal være. Når mørtelen tørrer op, bliver den stenhård og kan være svær at fjerne igen. Brug spartlen eller en dejskraber dyppet i vand til at glatte overfladen med.

6. Når det første lag er lagt på, arbejder du videre på figuren, former detaljer, drejer den rundt og lægger lag på lag indtil den ser ud som den skal fra alle vinkler. Du behøver ikke at forme figuren i et stræk, men kan lade den stå i uger eller måneder, til du har tid til at arbejde videre på den.

7. Som afslutning kan du lægge et lag Fin Formmørtel på skulpturen. Den fine Formmørtel er god til at forme finere detaljer i. Gazelle Formmørtler kan indfarves med Oxyd farvepigmenter.

8. Overfladen kan gøres helt glat med en pensel dyppet i vand. Mindre ujævnheder kan slibes væk med sandpapir, og evt stittende fibre kan smeltes væk med en varmepistol

9. Brug kun lige netop den mængde vand der skal til for at glatte overflade. For meget vand kan give skjolder/forskelle i farven.

10. Til sidst kan overfladen dekoreres med mosaikker glas, småsten eller lignende. Dekorationsmaterialet lægges ind i den våde formmørtel, eller klistres på med en klat mørtel.

11. Figuren skal tørre et par døgn inden den tages i brug. En klatrefigur skal have et lag på min 2 cm Formmørtel over det hele. Hvis figuren kun skal være til pynt er 1 cm rigeligt.

Figuren er vand og frostsikker og kan stå ude hele året rundt.

Gazelle Formmørtel EAC IIIv er en fiberarmeret modellerbar specialmørtel som er både frostsikker og vandafvisende.

Gazelle Fin Formmørtel har næsten de samme egenskaber som Formmørtel EAC IIIv, men er meget finere i overflade og konsistens. Det betyder også at den skal bruges på et undelag af Formmørtel EAC IIIv, hvis du vil lave en skulptur som har et areal der er over 1 m2. På mindre skulpturer kan den bruges alene.

Oxydfarve bruges blandt andet til indfarvning af beton. Der er mange forskellige oxydfarver, men det er ikke alle der egner sig til brug i beton. De oxydfarver vi forhandler er alle testede og godkendt til brug i beton.  

Produktinformation: Gazelle Formmørtel EAC IIIv, Gazelle Fin Formmørtel

Webbutik: Gazelle Formmørtel EAC III,  Gazelle Fin Formmørtel, Oxydfarve